Kniha Kuchařství



kuchařské recepty

vyžaduje pouze předpoklad šikovnost

 

svíčková

Lze se jej naučit za 5 expů.

okamžitě obnoví 1 život

1x maso
1x mléko
1x kůra dyriavice

Každá správná hospodyně, která si chce svého manžela udržeti, musí být schopna vynikající omáčky vařiti. Omáčky vyžadují čas i trpělivost, jakožto i pevnou ruku a prvotřídní suroviny. Svíčková omáčka je jednou z nejhutnějších a nejsytějších omáček vůbec, proto její konzumace přináší znatelnou úlevu na těle i na duši.

Maso vezmeme, nekrájíme a důsledně ho ze všech stran obalíme v rozdrcené kůře dyriavice, poté necháme chvilku odležet, aby se chutě důkladně promísily. Maso zprudka opražíme ze všech stran v hrnci a postupně podléváme mlékem, dokud varem omáčka nezhoustne. Takto připravené jídlo zasytí právě jednu osobu.

 

řízek

Lze se jej naučit za 5 expů.

okamžitě obnoví 10 ME

1x maso
1x mouka
1x olej
1x list mírovce

Dobře upravený kus masa je základem domácího štěstí, není nad doplnění energie dokřupava usmaženým řízečkem.

Maso důkladně naklepeme, z obou stran posypeme listem mírovce a necháme chvilku odpočinout. Poté důkladně obalíme v mouce a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Takto připravené jídlo zasytí právě jednu osobu.

 

teplé mlíčko

Lze se jej naučit za 5 expů.

Uspání do zrušení

4x mléko
3x kůra dyriavice

Jak již mnoho matek vyzkoušelo, na noční běsy nejlépe funguje teplé mlíčko a když se ještě krapet přikoření dyriavicí, není možné, aby se efekt nedostavil. Jedinou nevýhodou této kombinace je že mléko se velmi rychle odpařuje, je proto potřeba použít mnoho mléka, aby nakonec zbylo, alespoň na jeden hrneček. Po vypití osoba okamžitě usíná.

Na mírném plameni zvolna zahříváme mléko, až se na povrchu začnou tvořit malé bublinky, v tuto chvíli přidáme kůru dyriiavice a rychle mícháme, většina mléka se odpaří a na dně hrnce nám zbude akorát tak mlíčko do jednoho hrnečku. Hrníček je akorát uspávadla pro jednu osobu.

 

tvarůžky

Lze se jej naučit za 5 expů.

Plošné znehybnění ukázáním na 5s

2x domácí smetanový tvaroh
1x olej
1x bobule dendritonu
1x paprička bumbácdrea

Dobrý tvarůžek jest pohlazení po chuťových buňkách, každého člověk, že o jídlo se alespoň trošku zajímá. Čas věnovaný jeho výrobě se kuchaři mnohanásobně vrátí v podobě vynikajících sýrových bochánků. Jsou-li tvarůžky na zrání uloženy do nádoby, nebo do plátýnka po jeho prvním odkrytí se jejich vůně vyvalí ven tak intenzivně, že to znehybní každého v okruhu pěti kroků. Tento efekt nastává pouze při prvním odkrytí.

Do domácího tvarohu přidáme rozdrcenou směs koření a tvarujeme tvarůžky, nejčastěji placičky, nebo tyčinky. Připravené tvarůžky potřeme olejem a necháme uležet do konce dalšího období. Nutno podotknout, že tato delikatesa je pouze pro otrlé povahy. Syrečky působí jednorázově, plošně, při prvním odkrytí, pak se stávají neškodnou delikatesou.

 

povidla

Lze se jej naučit za 5 expů.

radost okamžitě (jed)

1x plod mešounku
1x kůra dyriavice

Povidla jsou základem mnoha pokrmů, lze s nimi ozvláštnit jakékoliv, alespoň trošku sladké, jídlo. Mešounková povidla udělají z každého obyčejného jídla, neobyčejný zážitek. Povidla přinášejí radost, každému kdo je ochutná.

Ve velkém hrnci za občasného míchání vaříme mešounky s kůrou dyriavice. Mešounky se postupně rozvaří a vytvoří povidla. Povidla se dají jíst jak samotná, tak použít jako surovina do dalších pokrmů. Povidla působí radost každému, dokud nejsou snědená.

 

buchty

Lze se jej naučit za 5 expů.

Okouzlení na jeden příkaz do splnění (jedny buchty = jeden příkaz)

1x mléko
2x mouka
1x olej
1x povidla

1x Bobule dendritonu

Pozvání na čerstvě upečené buchty s mešounkouvými povidly se takřka nedá odmítnout, jejich krásná vůně, přiláká nejednoho zvědavce, co chce ochutnávat. Pokud jsou buchty čerstvě upečené, okouzlí osobu natolik, že je pro ně schopna udělat téměř cokoliv, avšak ona osoba vyčmuchá všechnu jejich kouzelnou vůni a nikoho dalšího už tento vliv mít nebudou.

Z mouky, oleje a mléka uhněteme hutné těsto, ze kterého tvoříme kolečka naplněná povidly, která pak upečeme do zlatova. Takto připravené jídlo působí na jednoho člověka.

 

chilli    

Lze se jej naučit za 5 expů.

ztráta chuti do zrušení (otrava)

1x maso
2x paprička bumbácdrei

Chilli je velmi rozšířenou pochutinou, co kraj to jiný postup na jeho přípravu, toto je recept na jeho základní podobu, rozšířeným variacím se nekladou žádné meze.

Maso nakrájíme na drobné kostičky a spolu s nasekanou papričkou ho zprudka osmažíme na rozpáleném oleji. Jako omáčka zde slouží lahodný výpek smíchaný s lehce přepáleným olejem, dokořeněný papričkou. Takto připravené jídlo působí najednoho člověka.

 

překořeněný plátek na přírodno

Lze se jej naučit za 5 expů.

Nasr… rozzuření okamžitě (jed)

1x maso
1x list mírovce
1x kůra dyriavice
1x bobule dendritonu
1x paprička bumbácdera

Je známo, že nedobře připravené jídlo dokáže rozčílit každého člověka.

Maso naklepe a důkladně okořeníme a poté pražíme na suché pánvi do hnědo-černé barvy. Takto připravené jídlo naštve právě jednu osobu.

 

poctivý vývar

Lze se jej naučit za 5 expů.

Okamžitě ruší jednu otravu

2x maso
2x bobule dendritonu
1x paprička bumbácdrea

Vývar je základem každé dobré polívky a omáčky. Mít domov provoněný vůní silného vývaru nenahradí ani jakákoliv skřetí voňavka.

Do hrnce s vodou dáme maso a koření a necháme vývar táhnout, dokud nám nepřijde, že jeho barva a chuť odpovídá námi požadovanému výsledku.

 

lákavý koláč

Lze se jej naučit za 5 expů.

ochrana pole proti broukům (totem)

4x mouka
1x kůra dyriavice

Tento recept se přenáší z hospodáře na hospodáře, není totiž větší škody, než úroda sežraná hladovým hmyzem.

Z mouky a vody vytvoříme řidší těsto, které výrazně ovoníme kůrou dyriavice. Takto vytvořené těsto pečeme tak dlouho, až se nám klacík zapíchnutý doprostřed koláče přestane lepit na prsty. Tento koláč umístíme na pole a on přiláká všechny brouky z okolí a naše úroda zůstane netknutá.

 

dobytčí medicínka

Lze se jej naučit za 5 expů.

ochrana ohrady proti červům (totem)

2x mouka
2x olej
1x bobule dendritonu

Odčervení dobytka je velice náročná záležitost, je porot jasné kuchaři už dávno přišli na to, jak se této nepříjemné situaci předem vyhnout.

Z mouky a oleje vytvoříme těsto, do něj přimícháme bobule dendritonu, uhněteme do kulatého tvaru a pečeme. Takto upečený bochan umístíme do ohrady ke zvířatům a červů se na nějakou dobu nemusíme obávat.

 

pesticidy

Lze se jej naučit za 5 expů.

ochrana zahrady proti plevelu (totem)

4x olej
1x paprička bumbácdrea

Plevel, noční můra každého zahrádkáře, ale pokud má zahrádkář ještě zálibu ve vaření, má po starostech.

Na úplně mírném ohni zahříváme olej s papričkou, dokud se paprička nerozvaří a nepropojí s olejem do emulze. Tuto emulzi pak naneseme kolem zahrady a plevel si na nás nepřijde.

 

domácí smetanový tvaroh

Lze se jej naučit za 5 expů.

bolest břicha do zrušení (otrava)

2x mléko

2x list mírovce

Smetanový tvaroh je odměnou pro všechny mlsné jazýčky co nevědí co by chtěli sníst.

Mléko necháme v otevřené nádobě na stinném místě a počkáme jedno období, než zkysne. Takto zakysané mléko nalijeme do hrnce a lehce zahřejeme. Čím více budeme zahřívat, tím sušší tvaroh nám vznikne. Tvaroh způsobí bolest břicha právě jedné osobě.

 

dietní veganská tortila

Lze se jej naučit za 5 expů.

průhlednost od začátku dalšího období

8x mouka
6x olej
2x paprička bumbácdrea

Každá hospodyňka by měla mít v záloze alespoň jeden recept, když jí přijde na návštěvu kamarádka, co se rozhodla shodit přebytečná kila, ochránci zvířat, anebo jiná verbež. Tento hospodyňkami velice oblíbený recept nasytí každého takového návštěvníka. Avšak pozor, pokud nebudete jíst nic jiného, začnete se velice rychle ztrácet před očima.

Olej smícháme s moukou a vypracujeme na hladké těsto, aby to mělo alespoň nějakou chuť, přidáme na jemno nasekané papričky bumbácderei. Z těsta vyválíme tenoučké placky a pečeme na rozpáleném kameni.  Toto těsto vystačí na tři placky. Pokud někdo během jednoho období sní tři veganské tortily a zároveň nesní nic jiného, stává se na začátku dalšího herního období průhledným.

 

pikantní palačinky

Lze se jej naučit za 5 expů.

imunita na první otravu postihující HP

1x mouka
1x olej
1x mléko
1x paprička bumbácdrei

Palačinky jsou klasikou každé ženy v domácnosti, není nic jednoduššího než vylít řídké těsto na pánvičku a počkat až se tento malý zázrak zezlatovatí a každému dodají potřebnou životní sílu.

Z mouky, oleje a mléka vytvoříme řídké těsto, které lehce dokořeníme papričkou. Toto těsto pak lijeme na rozpálenou pánvičku (dostatečně postačí i rozpálený kámen) a tvoříme tenké palačinky. Palačinky je možné podávat jak ve slané tak ve sladké úpravě.

 

pastýřský koláč

Lze se jej naučit za 5 expů.

přidává duši (do použití)

6x mouka
6x olej
4x mléko
2x maso
1x bobule dendritonu
1x kůra dyriavice
1x paprička bumbácdrea
1x list mírovce
5x orgány

Tato pochoutka je jen pro vyložené fajnšmekry, kombinace koření a dvou druhů masa děla z pastýřského koláče neobyčejný gurmánský zážitek. Říká se, že kdo jednou okusil, nedokáže opustit tento svět, aniž by si dal ještě jednu porci této lahůdky.

Maso a orgány rozemeleme na jemnou hmotu, důkladně okořeníme a necháme chvíli odležet. Takto vzniklou hmotu natlačíme na dno vymazaného pekáčku, tak aby vytvořila přibližně stejně vysokou vrstvu.  Ve vedlejší míse si smícháme mouku, mléko a olej, které vytvoří husté těsto. Takto vzniké těsto nalijeme na masovou směs a upečeme do zlatova.

 

mírovcový likér

Lze se jej naučit za 5 expů.

okamžitě obnoví 5 ME

1x líh
1x list mírovce

Nepřítel všech žen, které mají doma magicky aktivní muže, nejeden slavný mág skončil po mírovcovém likéru velmi neslavně.

Výroba mírovcového likéru je veskrze jednoduchá, čistý líh se ochutí rozetřeným listem mírovce a je připraven k podávání.

 

domácí kořalka

Lze se jej naučit za 5 expů.

Oslepnutí do zrušení (otrava)

3x mešounek
1x bobule dendritonu
2x list mírovce

Domácí kořalka je velmi populárním nápojem zvláště mezi nižšími vrstvami, její jednoduchý výrobní postup svádí mnohé odvážlivce k její výrobě, ale její pití je velice hloupý nápad.

 

ovocné víno

Lze se jej naučit za 5 expů.

Zpomalení do zrušení (otrava)

1x líh
1x plod mešounku
2x list mírovce

Ovocné víno je oblíbeným pitím všech obyvatel Eternyje jeho jednoduchá příprava v kombinaci s delikátní chutí dala vzniknout velice oblíbenému úsloví: „Už nikdy!“

Vymačkanou šťávu s mešounkou smícháme s lihem a dochutíme mírovcem. Pokud se nám do vína dostane trošku rozmělněné dužiny, není to na škodu.

 

sangrie

Lze se jej naučit za 5 expů.

Teleport domů (když není domů, tak na náměstí)

4x ovocné víno
1x plod mešounku
2x paprička bumbácdrei
3x bobule dendritonu
3x kůra dyriavice

Sangrie se stala velice oblíbeným pití obzvláště při různých společenských událostech a setkáních. Její zrádnost spočívá v lahodné sladké chuti, podpořené kousky mešounku a výrazným dokořeněním. U jednodušších obyvatel Eternyje, například u neblaze známého tvůrce Eternyjských hospodských průvodců Antora, sangrie nabyla obliby především proto, že se jedná o alkohol, který je možné konzumovat jako jídlo.

Ovocné víno vylijeme do velké mísy, přidáme na kostičky nakrájený mešounek, dochutíme dendritonem a ozdobíme papričkou. Podáváme nejlépe vychlazené.

 

chachlik

Lze se jej naučit za 5 expů.

Záchvat smíchu okamžitě

1x mouka

1x maso

2x list mírovce

Masové pokrmy jsou obzvláště důležitou součástí stravy každého, dobře živeného, jedince. Jedinečná kombinace mírovce a dobrého masa pak přinese dobrou náladu do každé domácnosti a co je lepším oceněním pro řádnou hospodyni nežli spokojený strávník.

Maso očistíme od blan a osušíme. Poté obalíme ve směsi mouky a mírovcových listů a zprudka na sucho opečeme na rozpálené pánvi.

 

maso na mešounkách

Lze se jej naučit za 5 expů.

Okouzlení okamžitě

1x maso

2x plod mešounku

1x kůra dyriavice

Již od dávných časů se tento recept přenášel mezi mladými děvčaty hledajícími své budoucí manžely. Vždyť co okouzlí muže či ženu více než perfektní pečeně.

Maso ponecháme v celku a vložíme do pekáčku řádně nakořeněné kůrou dyriavice a přidáme na jemno pokrájené plody mešounku. Takto pak pečeme do zlatova.


vzácné kuchařské recepty

vyžaduje předpoklad šikovnost a nalezení receptu ve hře

 

vypálenka

Nelze se jej naučit za expy, ale z receptu, nalezeného ve hře.

Okamžik po konzumaci nesmíš lhát + RP opilosti.

2x Plod mešounku     

2x Bobule dendritonu

Výroba vypálenky, jinak též zvané samohonka, patří mezi přísně střežená tajemství, o nějž se páleníci velice neradi dělí. Jsou si totiž moc dobře vědomi schopností tohoto destilátu z fermentovaných plodů mešounku a bobulí dendritonu.

Receptura je velice prostá.Plodymešounku se spolu s bobulemi dendritonu nechají zkvasit a až kvas přestane bublat, přistoupí paléník k destilaci, destilaci a další destilaci.

 

khafe

Nelze se jej naučit za expy, ale z receptu, nalezeného ve hře.

Imunita na 1. mysl ovlivňující efekt

2x Obilný klas

2x Mléko

1x Paprička bumbácdrei

Legendy praví, že to dávní Amaanští obchodníci objevili tajemství tohoto mocného moku, z pražených obilných klasů s trochou bumbácdrei a jen díky němu byli schopni vykonávat své dlouhé obchodní cesty napříč cele Eternyjí.

Obilné klasy se opraží a namelou spolu s papričkou bumbácdrei, v poměru 2:1, na prášek o hrubosti písku. Tako směs se pak vloží do velice jemného sítka, jež se umístí nad šálek s mlékem a přelije se vroucí vodou v poměru 1:1, směsiku vodě. Khafe se pak podává pokud možno okamžitě.

 

trpasličí bonbón

Nelze se jej naučit za expy, ale z receptu, nalezeného ve hře.

Supluje náboj do bambitky, nedoporučujeme kousat.

4x Mouka       

3x Paprička bumbácdrei

2x Olej

Neboli nekonečný bonbón, z nějž nikdy neubude, patří mezi velice oblíbené trpasličí cukrovinky.

Do proseté mouky se přisypou jemně drcené papričky bumbácdrei a za neustálého míšení se postupně přilije jeden a druhý díl oleje. Směs je nutné důkladně promíchat a promnout, tak, aby byla co nejemnější a bez hrudek. Ve chvíli, kdy směs dosáhne optimální jemnosti, se z ní vytvaruje kulička, jenž se nechá vyschnout na slunci.

 

tlamolep

Nelze se jej naučit za expy, ale z receptu, nalezeného ve hře.

Ticho do zrušení

3x Plod mešounku                 

1x Květ upskaliasi      

Mumly, mumly, mumly…

Šťáva z plodů mešounku se svaří, spolu s drceným květem upskaliasy, na velice hustý sirup, jež po vychladnutí ztuhne do polotuhé a velice lepivé cukrovinky.

 

děsivý koláč

Nelze se jej naučit za expy, ale z receptu, nalezeného ve hře.

Panika okamžitě co jej vidíte

4x Mouka                               

2x Olej

2x Mléko

2x Maso

Min 2x Brouci + Červy

Tento recept se přenáší z hospodáře na hospodáře, není totiž větší škody, než úroda sežraná hladovými rolníky.

Z mouky, mléka a oleje vytvoříme řidší těsto, do kterého přimísíme na drobno nasekané maso. Takto vytvořené těsto pečeme tak dlouho, až se nám klacík zapíchnutý doprostřed koláče přestane lepit na prsty. Tento koláč umístíme na slunce a nasadíme do něj brouky a červy, aby se drobátka trochu namnožila.

 

ALBERTOVY VÝBĚROVÉ PÁREČKY

Nelze se jej naučit za expy, ale z receptu, nalezeného ve hře.

Okamžitě obnoví 1 život + RP pálivého jídla

1x Orgány

1x Kůže

2x Mouka

1x Paprička bumbácdrei                               

Geniální vynález Rembladských uzenářů k nasycení hladovějících mas, a to i bez masa.

Orgány a kůži vložíme do kotle a vaříme tak dlouho, dokud se zcela nerozvaří. Do vzniknuvší kaše přisypeme mouku a okořeníme bumbácdreiou. Mouky by mělo být váhově tolik, jako bylo orgánů a kůže. Ještě horkou faš plníme do střívek a důkladně zaudíme.